Belki bazılarınız önceden biliyordu (madem biliyordunuz neden haber vermediniz lan!) ama bilmeyenler için ufak bir araştırmamı paylaşmak istiyorum: WWOOF. Nedir WWOOF? Dünyayı daha yaşanır bir yer haline getirmeye uğraşan, buna organik tarım aracılığı ile katkıda bulunan oluşumun evrensel adı.

Ne mi yapar bu oluşum? Dünya çapında, her ülkede bu oluşuma destek veren yerleri tek çatı altında toplayıp, gönüllü çalışmak isteyenleri yönlendirir. Şöyle açıklayayım: WWOOF güven ve takasa dayalı kültürel ve eğitsel deneyimleri teşvik ederek, sürdürülebilir bir küresel toplum inşa etmek için, gönüllüler ile organik çiftlikleri bağlayan dünya çapında bir harekettir. (http://www.bugday.org/bugdaygil/Tatuta/?p=7&lang=tr#gonullu)

Siteden kaydınızı yapıyorsunuz (bkz: http://www.wwoof.org/), ufak bir meblağ kayıt ücreti ödüyorsunuz ve bir yıl geçerli kaydınız tamamlanıyor. Gitmek istediğiniz ülkenin kendi WWOOF sitesinden de başvuru yapabilirsiniz, hepsinin ingilizce ve kendi dilinde dil seçeneği var.

Kesinlikle kâr amacı gütmeyen, katılımcıların da kâr elde etmedikleri bir oluşum. Çalışmaya başladığınız takdirde sadece yemek ve konaklamanızı sağlıyorlar, sonrasında ise çiftçi gibi çalışıyorsunuz.

Elinize ne geçiyor? Organik tarım konusunda deneyimli, işin ehli insanlarla çalışıp, bu konuda daha fazla fikir sahibi oluyorsunuz, diğer memleketlerden gelen insanlarla beraber ekip olarak çalışma deneyimi elde ediyorsunuz, farklı kültürlerden insanlarla kaynaşıp, dostluk kuruyorsunuz, en önemlisi ise dünyaya olan borcunuzu ödüyorsunuz.

Zaten ileride en çok yapmak istediklerimden birisiydi organik tarım. Olur da bir gün okulumu bitirirsem peyzaj mimarlığının yanında (bu arada evet peyzaj mimarlığı ve peyzaj planlama okuyorum) organik tarımla da ilgilenmek istiyordum, benim için bulunmaz fırsat ama henüz kendi hayatımı düzene sokamadığım için başvuruyu sonraya erteliyorum. Belki bir yaz Japonya'da 3 aylığına bu işe girişebilirim. Fena mı? Hem Japonca öğrenirim/ilerletirim, hem de organik tarım deneyimi!

Bu bilgi çok sığ, farkındayım ama hala araştırıyorum. İlgileneniniz olursa yukarıda verdiğim linklerden bir göz atabilir.


One Comment

Adsız dedi ki...

harika bir yazı. wwoof için detaylı bilgiye ulaşmak için: http://www.pandaara.com/wwoof/wwoof-nedir/

Blogger tarafından desteklenmektedir.