Vay efendim Maymunlar 3-5 yaşındaki çocuktan daha zekiymiş, yok efendim yunuslar 2 yaşındaki bebekten daha akıllıymış, bir çok hayvanın zekası insanlarınkine yakınmış vs vs. 

Nasıl karar veriyorsunuz buna? Hayır yani nasıl ölçüyorsunuz bunu? Önüne mantık testi koyarak, IQ testi yaparak hayvan mı sınanır? Neye göre sınıyorsunuz? Sizin çıkardığınız seslere tepki vermeleri mi akıllı yapıyor onları? 


Sen insan sesi çıkarıyorsun, konuşuyorsun falan onlarla, onlar da o komutları yerine getiriyor. Mesela sen "yat" diyorsun köpek yatıyor. Bu mudur zeka?

Şimdi tutup köpeğin teki bizi zeka testine soksa geri zekalının önde gideni çıkarız o vakit. Hiç bir komutunu anlamayız. "Hav" der mesela bakarız bön bön. Nerede kaldı zeka?

Bir maymun mesela, bizi bir teste soksa, hangi ağaç yuva yapmak için uygun diye, apışır kalırız. Hangi meyve yenir, hangi hayvan zararlıdır, düşmanın hangi hareketi tehdit yaratır bilemeyiz.

Hayvanları bari rahat bırakın, sizin standartlarınıza uydurmaya çalışmayın. Zaten tüm insanları aynılaştırdınız, hayvanlar eksik kalsın. Bırakın doğaları neyse onu yaşasınlar, varsın biz onları geri zekalı sanalım.


Blogger tarafından desteklenmektedir.