Üzerinize afiyet kaç gündür uğraştığım pinhole (iğne deliği) kameramı tamamladım. Yani kırk yamalı bohça gibi oldu ama önemli olan ışık almamasıydı, o yüzden üzerinde çok durmadım. Tek tek fotoğraflarla anlatayım nasıl yaptığımı.

Öncelikle şu siteden istediğiniz şablonu indirip çıktısını alıyorsunuz. A4 kağıda aldığınız çıktı, yapacağınız kameranın 1/1 ölçüsünde, yani kağıdı olduğu gibi kamera yapabilirsiniz. İndirdiğiniz dosyada kullanılacak karton, mısır gevreği kartonu ya da ona benzer, onun muadili bir karton tercih edilmesi gerektiği yazıyor ama ben sağlam olsun diye ve evet itiraf ediyorum yazılanları okumadan önce gri, kalın mukavva ile giriştim bu işe. Yani yanlış olmadı yaptığım ama bence daha sağlam oldu. Sol tarafta aldığım çıktıyı ve ilk kesimlerimi görüyorsunuz.

Sonrasında ise teneke kutuda bir içecek alıp, oradan kestiğim 1,5 x 1,5'luk tenekenin tam ortasına iğne ile ufacık bir delik açtım. Onu da münasip olan yere yerleştirdim. (Münasip olan yerler o aldığınız çıktıda itina ile gösterilmektedir) Kameraya ismini veren iğne deliğini de açtıktan sonra kameranın karanlık oda kısmını kapatıyoruz. İğne deliğini açtıktan sonra zımparalıyoruz ki hiç çapak kalmasın, aksi takdirde fotoğrafta lekeler oluşabilir. Ön tarafa da deklanşörünü yerleştiriyoruz, tabii ki tamamen manuel. 
Soldaki fotoğrafta da gördüğünüz üzre bir dolu bir boş filmi yerleştiriyoruz. Fotoğraf stüdyosuna gittiğinizde boş filmi ücretsiz veriyorlar. O boş film kutusuna çektiğiniz filmleri saracaksınız, o yüzden lazım. Aldığınız çıktıda orta kısmını çıkarıp, ters döndürmeniz tavsiye ediliyor ama ben beceremediğimden biri ters, biri düz oldu, çok da sıkıntı yaratmadı.Ters/düz derken çıkık olan sarma ucu aşağıda kaldı bir tanesinin. Sonra bu film ışık almasın da yanmasın diye açık olabilecek her yeri kapatıyoruz.Bunun için telefon bandı olarak bildiğimiz kalın, plastik banttan yardım alabilirsiniz. Bu arada film 35mm 200 ASA/ISO. Ben 9 liraya aldım filmi.

Tüm bunlar bittikten sonra her bir deliği kapatıyoruz, ufacık bir yeri bile, ışık girmesin diye. Sonrasında ise tadaaam! Hazır! Daha hiç fotoğraf çekmedim, çektikten sonra sonuçları da görürüz hep beraber. Her fotoğraftan sonra boş olan tarafa doğru bir tam tur çevirip yeni fotoğraf için film tazeliyoruz. Hangi ışıkta ne kadar süre deliği açık bırakmak gerektiği yine o indirdiğiniz dökümanda yazıyor. Sonuçta orada yazan ölçüere göre hazırlıyorsunuz makinayı. Neyse, benden bu kadar, çok açıklayıcı yazmadım ama kaba taslak böyle, o dökümanda tamamen nasıl yapılacağı yazıyor. Çok merak eden olursa Gugıl'dan daha detaylı arayıp daha özgün şeyler ortaya koyabilir, benim yaptığım budur, fotoğrafları tab ettirince görürüz nasıl çektiğini. Hoşçakalın!





5 Comments

mirage dedi ki...

kiskandim ben ama :/ mazaretim var kabiliyetsizim ben!

yufkayureklikelgobekli dedi ki...

o linke girince gayet basit bir şekilde anlatıyorlar, sen de yapabilirsin!

Atakan dedi ki...

bi kaç ay önce bende yapacak gibi oldum ama yetersiz ingilizcem yüzünden cesaret edemedim, bişeyleri eksik yaparım boşa gider diye :)

seninki çok güzel olmuş, fotoğraflar nasıl çıkacak acaba..

yufkayureklikelgobekli dedi ki...

O ingilizce kısımlar çevirebilirim istersen Atakan, valla bak. Sağolasın bu arada, dediğim gibi ben gerekli yerleri çevireyim, sen de yap, çok basit. Gerçi basit basit yaptık ama fotolar nasıl çıkacak bakalım :)

Atakan dedi ki...

teşekkür ederim :) aslında en anlamadığım kısımlar film delikten kaç mm uzakta duracak ve fotoğraf çekerken delik kaç saniye açık kalmalı?

bi de şunu buldum biraz önce çok iyi:) http://youtu.be/Eot7qtknZ0Y

Blogger tarafından desteklenmektedir.