Kadir Aydemir ile Yitik Ülke hakkında bir röportaj.

www.kadiraydemir.com - @yitikulke
  
Röportaj, blog tutanların imece usulü çalışıp, birbirinden farklı konularda yazılar hazırladığı http://www.bloglifetr.com/ dergisinde 83, 84 ve 85. sayfada yer almaktadır. (Paylaşım kodlarına ya da linklerine ulaşamadığım için bu şekilde paylaşıyorum malasef, yukarıdaki internet sitesinin anasayfasından derginin Şubat sayısına ulaşabilirsiniz)

*Ayrıca derginin 78 ve 79. sayfalarında Güzel Nedir? yazım da yer alıyor.

Merhaba Kadir Bey, öncelikle sizi ve Yitik Ülke’yi biraz tanıyabilir miyiz?
Merhaba; Yitik Ülke 1997 yılının sonunda kurduğum bir şiir-edebiyat oluşumu. 2000 yılında www.yitikulke.com adresiyle Yitik Ülke Edebiyat Dergisi, 2006 yılında Yitik Ülke Yayınları kuruldu ve hem dergicilik hem de yayıncılık alanında yeni projelerle ilerliyoruz. 

Neden Yitik Ülke ismini seçtiniz? Bir öyküsü var mıdır?
Yitik Ülke pek çok şeyi kapsayan bir isim; şiiri, aşkı, ayrılığı, yoksulluğu, yokluğu, özlemi özetliyor. Kavafis'in "Kent" şiirinden Ritsos'un "Boyun  Eğmeyen Ülke"sine, Soysal Ekinci'nin "Biri Yitik İki Ülke"sinden Neruda'nın "Yirmi Aşk Şiiri ve Umutsuz Bir Şarkı"sına uzanan kişisel şiir sevgimle/serüvenimle de şekillenen bir düş "ülke"si. Düşsel bir kaçış Yitik Ülke. Şimdi, onu kafamda projelendireli yaklaşık 16 yıl olmuşken, iyi ki yaratmışım duyorum. Bu ülkede mutluyum, yeni bir ülke arayıp bulamayan herkes gibi.

Yitik Ülke 2000’den beri faaliyet gösteriyor ancak biz Yitik Ülke’yi sanırım "80’lerde Çocuk Olmak Kitabı" ile tanıdık. O projeyi bize biraz anlatır mısınız? Çıkış noktası neydi? 90 yazarı nasıl bir araya getirdiniz?
Yitik Ülke Yayınları şiir kitapları ve öykü yayımlayarak yola çıkmıştı ama zamanla yayın dizisini genişlettim ve bugün, Ocak 2013 itibarıyla 7-8 kategoride 72 kitaba sahibiz. "80'lerde Çocuk Olmak Kitabı" Türkiye'nin ve dünyanın 80'li yıllarını anlatan,eleştiren, tanıtan acı-tatlı anılarla örülü özel bir kitap. 90 yazarı var bu kitabın ve bir özelliği de herkesin kendi "yaşanmışlığını" kaleme alması oldu. En sevilen kitabımız oldu desem yeridir, gönlümde yeri ayrıdır. Nostaljik bir kitap olmasının yanında bir sosyoloji kitabı bu aynı zamanda. Sanırım 80'lere dair hazırlanan çok yazarlı ilk kitap 80'ler kitabı.


Eşine az raslanır bir projeydi bu ve devamını da 90’lar kitabı ile getirdiniz ardından da yazar sayısını  artırıp Tuhaf Alışkanlıklar Kitabı’nı hazırladınız. O projelerinizi de kısaca anlatır mısınız?
"90'lar Kitabı" 111 yazarlı bir 90'lar seçkisi. Bu kitapta da 80'ler kitabında olduğu gibi 90'ları, o dönemi yaşamış insanlar kaleme aldı. Herkes kendi kişisel tarihini yazdı bu iki kitapta. "Tuhaf Alışkanlıklar Kitabı" ise çok farklı bir kitap. 126 yazar bir araya geldi ve en bilinmeyen, en gizli takıntılarını, kimileri de korkularını yazdı. Tuhaflıklarla dolu bir dünyada ve ülkedeyiz, konuları seçmek zor olmadı. Çok eğlendim hazırlarken, umarım okuyanlar da neşeyle gülümserler. Obsesyonlar bazen gerçekten de komik oluyormuş, kitabı yeniden inceleyip okuduğumda bunu daha iyi kavrıyorum. "Tuhaf Alışkanlıklar Kitabı" kendi içinde bir de rekoru sahip: Yitik Ülke Yayınları'nın en geniş kadrolu özel derleme kitabı.

  
Bu kitap projelerine katılım nasıl gerçekleşiyor?
Tüm projelerimiz herkese açıktır ve genelde edebiyat projeleridir. Gönüllülük esası da var yazılan şeylerin niteliği de önemli. Bir derleme kitap projesine başladığımda bunu www.yitikulke.com adresli Yitik Ülke'de ve Facebook/Twitter sayfamızda da duyuruyorum. Projeler yazan herkese açık, katılımcı çalışmalar.



Gönüllü proje demişken, sosyal sorumluluk adına imza attığınız projeleriniz de var, onlar hakkında da bilgi alabilir miyiz?
Yitik Ülke Yayınları olarak sosyal sorumluluk projesi olan kitap projelerine açığız ve bu tür çalışmaları destekliyoruz. Kısa zamanda 6 baskı yapan "İmza Kızın" adlı kitabımız yoksul kız çocuklarının eğitimi için basıldı ve büyük ilgi görmeye devam ediyor. "Prens Ali'nin Macerası" adlı çocuk kitabımız LÖSEV'e destek için, "Tekrarı Olmayan Öyküler" adlı kitabımızın geliri ise Cumhuriyet Üniversitesi'nde yoksul üniversite öğrencilerine burs sağlaması amacıyla basıldı. Bir yayınevinin de sosyal sorumlulukları vardır bana göre; unutmadan, pek çok yoksul okula, öğrenciye, işsiz insana da kitap desteğinde bulunmaya çabalıyoruz. Bu konuda sosyal medyayı aktif kullanıp elden geldiğince paylaşımlarda bulunuyoruz.

Sizin genç yeteneklere de sıkça fırsat verdiğinizi biliyoruz, aynı şekilde blog tutanların da dostu olduğunuzu. Blog tutanlar ile ilgili de bir projeniz var bildiğim kadarıyla. Onun içeriği hakkında da bilgi verir misiniz?
Genç arkadaşları önemsiyorum, Yitik Ülke'yi de katılımcı ve paylaşımcı bir anlayışla temellendirdim. 2013 için birçok yeni projemiz var, bunlardan biri de bloggerlar için hazırladığım kitap. Blog tutan herkesin başvurabileceği, gizli bir yayın kuruluna sahip, iyi yazıların yer alacağı özel bir çalışma bu. Kitabın ana özelliği sadece blog yazarlarının yer alacak olması. Hazırlıyorum yavaştan, bakalım nasıl olacak... sanırım Eylül 2013'te çıkmış olur.

Derleme projelerinizde kimler yer alabilir? Ve size nasıl ulaşabilirler?
Kitap projelerimizde facebook.com/yitikulkekitap ve @yitikulkeyayin takipçisi olan, kitaplarımızı bilen/tanıyan, yayın anlayışımızın ve yayın çizgimizin farkında olup yazılar yazan herkes yer alabilir. Yazmak bir tutku; teknik yetenek olduğu kadar yürek ve kalem işi de aynı zamanda. Yitik Ülke edebiyat için kuruldu, yazmadan yaşayamayanlarla büyüyen bir yapı. www.yitikulke.com ve www.yitikulkeyayinlari.com adresli web sitelerimizden geniş bilgi alan herkesi sosyal medya sayfalarımızda da aramıza bekliyoruz.



Roportaj: Bilal Emre Arslan
http://yufkayureklikelgobekli.blogspot.com/
https://twitter.com/kelgobekli
https://www.facebook.com/yufkayureklikelgobekliblog



2 Comments

mirage dedi ki...

tebrikler :)

yufkayureklikelgobekli dedi ki...

Teşekkür ederim ^ ^

Blogger tarafından desteklenmektedir.